субота, 7. октобар 2017.

Električne šeme, dijagrami i tablice

Značajan deo tehničke dokumentacije u elektrotehnici predstavljaju:
  • električne sheme - prikazi načina povezivnja i međusobnih odnosa uređaja, delova uređaja, delova mreže i postrojenja,
  • dijagrami - prikazi  vremenskog toka i odnosa između raznih operacija, fizčkih veličina i stanja pojedinih elemenata,
  • tablice - sadrže podatke koji  dopunjavaju sheme ili dijagrame.
U šematskim prikazima uređaja i sistema važnu ulogu ima primena grafičkih simbola. Grafički simbol predstavlja standardni oblik koji zamjenjuje grupu elemenata iste vrste. Pored simbola upisuje se oznaka koja označava i identifikuje pojedini element. Podaci o različitim svojstvima pojedinih elemenata upisuju se u popise elemenata. Da bi se osiguralo ujednačeno korištenje oblika grafičkih simbola i razumevanje šema oblici grafičkih simbola u tehničkim crtežima propisuju se standardima. Razvijen je niz nacionalnih standarda. Da bi se osigurala ujednačenost na međunarodnom nivou razvijene su i međunarodne norme u okviru IEC (International Electrotechnical Commision). Pregled nekih simbola i oznaka u skladu s IEC normama prikazan je ovde.

U inženjerskoj praksi razlikujemo više tipova električnih shema:
  • pregledne šeme,
  • strujne šeme,
  • zamenske šeme.
Pregledne šeme predstavljaju pojednostavljene prikaze uređaja ili sistema koje omogućavaju jednostavno razumevanje delovanja. Delovi uređaja ili postrojenja prikazuju se simbolima. Primjer pregledne sheme prikazan je na sledećoj slici:
Strujne šeme predstavljaju detaljan prikaz elovanja uređaja ili sistema. Elementi i delovi uređaja ili sistema prikazuju se simbolima. Strujna šema pruža podatke potrebne za održavanje, ispitivanje, te pronalaženje kvara. Primjer strujne šeme prikazan je na sledećoj slici:

Zamenske šeme predstavljaju pojednostavljene prikaze strujnih krugova koje pružaju podatke na temelju kojih se može vršiti analiza. Pojedini elementi i veličine predstavljaju se simbolima. Primjer zamenske šeme prikazan je na sledećoj slici:
Položajni nacrt predstavlje prikaz smeštaja delova uređaja ili sistema na mestu ugradnje. Primeri položajnih nacrta uključuju: smeštaj komponenata na štampanoj pločici, smještaj opreme unutar ormara, smještaj ormara u prostoriji i drugo. Primjer položajnog nacrta prikazan je na sledećoj sllici:
Funkcionalni blok dijagram prikazuje unutrašnju arhitekturu sklopa ili sistema pomoću osnovnih funkcionalnih elemenata ili blokova.
Dijagram toka prikazuje sled i međusobne odnose pojedinih operacija.
Vremenski dijagram prikazuje vremenski tok jednog ili više signala ili stanja pojedinih uređaja ili sklopova.
Dijagram stanja pokazuje moguća stanja sistema i odnose među pojedinim stanjima, odnosno moguće načine prelaza među pojedinim stanjima. 

Нема коментара:

Постави коментар